School
Identiteit
Sinds 2022 worden Oekraïense vluchtelingen op diverse locaties opgevangen in de gemeente Land van Cuijk. Kinderen in Oekraïne gaan pas vanaf 7 jaar naar. Mede daardoor zijn de jongste Oekraïense kinderen lastiger te plaatsen in de bestaande nieuwkomersvoorziening/regiotaalklas of het regulieronderwijs.
Daarom heeft SKOV in samenspraak met de gemeente, de Nederlands Oekraïense kleuterklas ingericht. Deze is gehuisvest in een van onze SKOV scholen, Basisschool Sint Jozef in Holthees.
Hier wordt ingestoken op veiligheid, welbevinden, schoolse vaardigheden en het leren van Nederlands.
De doelgroep van de Nederlands Oekraïense kleuterklas bestaat uit kinderen in de leeftijd 4 t/m 6/7 jaar die rechtstreeks uit het Oekraïne instromen in het primair onderwijs in de gemeente Land van Cuijk. Of kinderen die elders in Nederland al onderwijs hebben genoten, maar het Nederlands en de schoolse vaardigheden onvoldoende beheersen om hen direct te laten instromen in het regulier primair onderwijs in de gemeente Land van Cuijk. Gemeente land van Cuijk zorgt voor bekostiging leerlingenvervoer voor leerlingen die >6 km van de schoollocatie wonen.
Missie en visie
Kinderen die net in Nederland zijn hebben onvoldoende taalvaardigheid in het Nederlands. Daardoor kunnen zij onvoldoende aansluiting vinden binnen het reguliere onderwijs met leeftijdsgenoten. Deze kinderen profiteren het meest van taaldompeling door een intensief NT2-onderwijsaanbod in de nieuwkomersvoorziening. Alle kinderen hebben een gemeenschappelijke onderwijsbehoefte, namelijk zo snel mogelijk mee kunnen doen in het reguliere onderwijsprogramma, door:
- zich sociaal en emotioneel thuis te voelen
- de Nederlandse taal te leren
- het aanleren van schoolse vaardigheden
- een basale kennis te hebben van de andere kennisvakken en vak- en vormingsgebieden
Omdat voor de kinderen in de Nederlands Oekraïense kleuterklas veiligheid te kunnen bieden is er gekozen voor onderwijspersoneel dat zowel het Nederlands als de Oekraïense taal machtig is. Zo kunnen kinderen wanneer het nodig is in hun moedertaal hun verhaal kwijt.
Vanuit het LOWAN (Landelijk Ondersteuningsnetwerk Nieuwkomersonderwijs) luidt het advies om een derde Nederlands onderwijs, een derde Oekraïens onderwijs en een derde sport, cultuur en creativiteit aan te bieden. Dit advies volgt SKOV. Er wordt gekeken op welke termijn kinderen door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs in de regio. Vanzelfsprekend zal naar gelang van tijd de nadruk steeds meer op het Nederlandse onderwijs komen te liggen.